Subventionerna av fossila bränslen världen över sköt i höjden 2022 och steg över 1 biljon USD för första gången, enligt International Energy Agency. Oron på energimarknaderna ledde till att bränslepriserna på internationella marknader var långt över vad många konsumenter faktiskt betalade. Förra årets rekordsubventioner – mitt i den globala energikrisen som utlöstes av Rysslands invasion av Ukraina – var dubbelt så höga som 2021, som redan det var nästan fem gånger högre än 2020.
De eskalerande subventionerna står i skarp kontrast till klimatmötet i Glasgow, som i november 2021 uppmanade länder att ”fasa ut … ineffektiva fossilbränslesubventioner, samtidigt som de ger riktat stöd till de fattigaste och mest utsatta”. IEA:a analys visar att många av dessa statliga åtgärder, även om de delvis kan ha skyddat kunderna från skyhöga kostnader, ändå gjorde att de fossila bränslens behöll sin konkurrenskraft gentemot förnybara bränslen.
IEA har under många år bevakat subventioner av fossila bränslen och utvärderat situationer där konsumenterna betalar mindre än marknadspriset för själva bränslet. Enligt preliminära uppskattningar för 2022 ökade oljesubventionerna med cirka 85 % medan subventionerna för naturgas och elförbrukning mer än fördubblades. Enligt World Energy Outlook, var höga priser på fossila bränslen den främsta orsaken till att de globala elpriserna pressades uppåt och stod för 90 % av ökningen av de genomsnittliga kostnaderna för elproduktion över hela världen (enbart naturgas för mer än 50 %).
Källa: IEA (International Energy Agency)
Om du har frågor eller funderingar om oss på Measure & Change, hör gärna av dig! Kontakta oss