Viktiga kriterier vid upphandling av system för hållbarhetsrapportering enligt CSRD

Erika Jonsson Bernstone

Illustrativ bild för att belysa aspekten intern tidsåtgång och belastning av ökade rapporteringskrav.

2024 är året då vi ser att många stora offentliga organisationer, med kommunala bolag, förbereda sig för hållbarhetsrapportering enligt direktivet CSRD. Hållbarhetsrapporteringen skall enligt EU-direktivet bli mer transparent, jämförbar och är betydligt mer omfattande.

För att svara upp mot den nya rapporteringsstandarden kommer flera organisationer att upphandla såväl expertis som systemstöd.

Vi är övertygande om att det finns mycket att vinna för de organisationer som utöver pris, leveranskvalitet etc. också lägger till utvärderingskriterier i upphandlingsdokumenten som berör:

  • intern tidsåtgång
  • integrationsmöjligheter och skalbarhet över tid

Varför intern tidsåtgång är avgörande

Intern tidsåtgång bland medarbetarna är en nyckelaspekt som inte bör förbises när man väljer ett systemstöd för hållbarhetsrapportering. Många rapporteringsplattformar (och konsulter) förlitar sig idag på att medarbetare internt skall ta fram underliggande data manuellt. Ett arbete som tar mycket tid för många i organisationen. Just eftersom den nya rapporteringen är omfattande, bör tidsåtgång internt värderas likväl som priset för den tjänst man köper in.

Medarbetare som ansvarar för hållbarhetsrapportering kan lätt bli överbelastade med administrativa uppgifter och manuella processer. Genom att automatisera rutinmässiga uppgifter och integrera olika system kan organisationen minska arbetsbelastningen och frigöra medarbetarnas tid för mer meningsfulla och strategiska uppgifter, samtidigt som man minimerar risken för felaktigheter av manuella steg.

Varför integration mellan olika system

”Inte ett system till” kan man kanske känna som medarbetare.

Samtidigt är olika stödsystem bra på olika saker.  För att säkerställa en bra användarupplevelse bör man därför se till att kravställa att verksamhetens olika systemstöd kan integreras sömlöst med varandra och med underliggande datakällor. På så sätt kan organisationen dra nytta av de bästa funktionerna från olika system och samtidigt skapa en enhetlig och sammanhängande användarupplevelse och rapporteringsprocess.

Vi på Measure & Change grundandes med idén om att det går att minimera användarens tidsåtgång till insikter, genom smarta integrationer och intelligent mjukvara. Med vår automatiserade lösning för datainsamling och beräkning av klimatpåverkan, ser vi fram emot svara på kommande upphandlingar.

Läs andra inlägg

Nedan ser du några av våra andra inlägg

Växjö kommun_foto ut från kommunhuset

Växjö kommun tar hjälp av Measure & Changes AI-teknik för att få bättre koll på sin klimatpåverkan

Växjö kommun är kända för sitt aktiva miljöarbete och vet redan idag att de direkta utsläppen från kommunens verksamhet är låga. Varje år gör Växjö kommuns förvaltningar ... Read more

Erika Jonsson Bernstone

Svenskarna och klimatet 2024 – ökat engagemang men minskad tilltro

Naturvårdsverkets senaste undersökning om svenskarnas syn på klimatförändringarna visar både positiva och oroande trender. Fler vill leva mer klimatsmartSvenskarna är alltmer beredda att förändra sina vanor för ... Read more

Sarah Nilsson

Praktikplats hos Measure & Change

Från praktik till anställning

För Tilda Nilsson, student på Linnéuniversitetets program för digital verksamhetsutveckling, ledde praktiken hos oss på Measure & Change både till nya insikter och en anställning. Här delar ... Read more

Erika Jonsson Bernstone

Visa alla inlägg